Beneficiile bypass-ului gastric pentru sănătate pot fi observate imediat după intervenţia bariatrică

Beneficiile intervenţiei de bypass gastric (intervenţia de micşorare a stomacului) debutează la foarte scurt timp după efectuarea procedurii chirurgicale, conform ultimelor studii efectuate în anul 2016.

În data de 7 aprilie, 2016, au fost prezentate la întâlnirea Experimental Biology 2016 din San Diego rezultatele unor cercetări care au demonstrat faptul că pacienţii care au fost supuşi unui bypass gastric au manifestat pierderi ale excesului de greutate în zona taliei, iar IMC-ul acestora era diminuat chiar şi după doar o săptămână de la intervenţie.

Mai mult, pacienţii au avut niveluri scăzute de colesterol nociv în sânge şi au manifestat, de asemenea, optimizări ale tensiunii sanguine şi ale cantităţii de oxigen necesare unei bune funcţionări a inimii. Aceste date sugerează faptul că ţesutul adipos, controlul glicemiei şi sănătatea cardiovasculară se aşează în limite tot mai normale, îmbunătăţindu-se în stadiile timpurii ale recuperării după intervenţie, chiar înaintea diminuării considerabile în greutate care apare de regulă, după operaţie.

Bypass-ul gastric reprezintă o opţiune pentru pacienţii care suferă de obezitate severă şi pentru care dietele şi exerciţiile fizice şi-au dovedit ineficienţa. Intervenţia se recomandă, de asemenea, pacienţilor obezi care au şi diverse condiţii grave de sănătate asociate afecţiunii. Diminuarea considerabilă a greutăţii corporale este unul dintre cele mai vizibile rezultate ale procedurii chirurgicale, iar studiile menţionate mai sus au demonstrat că şi alte rezultate pozitive pentru sănătate sunt vizibile foarte curând după efectuarea intervenţiei. Cercetătorii au afirmat că rezultatele sugerează faptul că diverse modificări la nivel vascular vor avea loc chiar din primele stadii ale recuperării postoperatorii, înaintea pierderilor masive de exces de greutate.

În 2016, 6.6% din populaţia adultă din SUA a fost diagnosticată cu obezitate morbidă, iar excesul de greutate reprezintă, la ora actuală, al 6-lea cel mai important factor de risc pentru diverse afecţiuni fizice de o severitate majoră, devenind una dintre cele mai grave ameninţări ale sănătăţii publice din secolul XXI. Chirurgia bariatrică şi-a dovedit deja capacitatea de a elimina comorbidităţile asociate obezităţii. Scopul studiilor amintite anterior a fost de a evalua efectele diminuării excesului de greutate în urma bypass-ul gastric efectuat pe cale laparoscopică asupra optimizării funcţiilor inimii, pe lângă refacerea anumitor deviaţii metabolice odată cu pierderea în greutate.

Pacienţii care au participat la acest studiu au fost evaluaţi din cursul săptămânii anterioare efectuării intervenţiei chirurgicale de bypass gastric. După procedura bariatrică, în cazul pacienţilor cu obezitate morbidă, s-a observat o reducere masivă a greutăţii corporale şi diminuarea IMC-ului şi, totodată, a circumferinţei taliei, la o săptămână după operaţie. Diminuarea greutăţii corporale a fost susţinută de scăderea nivelului de colesterol şi de glucoză din sânge, iar aceste modificări au sugerat optimizări considerabile ale metabolismului glucozei şi al lipidelor.

Având în vedere faptul că aceste modificări benefice ale sănătăţii pacienţilor s-au înregistrat înainte de pierderile masive în greutate (normale după operaţie), s-a sugerat faptul că îmbunătăţirile sănătăţii cardiovasculare preced eliminarea excsului de greutate. Aşadar, modificările la nivel vascular se observă în primele faze ale perioadei de recuperare după operaţie, sugerând că îmbunătăţirea stării de sănătate a inimii sunt un rezultat direct al beneficiilor alternative oferite de bypass-ul gastric.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.