calculator-indice-masa-corporala

principalele cauze ale mortalităţii premature
Data postării: 20-03-2017

Supraponderea şi obezitatea cauzează creşterea vertiginoasă a riscului de moarte prematură în cazul persoanelor de sex masculin, conform rapoartelor BBC din 2016.

Un studiu care cuprinde statistici globale a arătat că obezitatea se află pe locul 2, după fumat, ca factor cauzator al morţii premature în Europa. Studiul a inclus aproximativ 4 milioane de persoane din 32 de ţări şi a arătat că obezitatea şi supraponderea cresc riscul pentru moarte prematură. Spre deosebire de persoanele supraponderale, cele cu o greutate normală (care au indexul de masă corporală  - IMC - cuprins între 18.5 şi 24.9) sunt mai longevive.

Studiul a fost menit să calculeze impactul IMC-ului asupra riscului pentru moarte prematură în 4 regiuni geografice. Studiul a exclus persoanele fumătoare şi pe cele diagnosticate cu boli cronice pentru că aceste elemente ar fi interferat cu rezultatele cercetărilor care erau menite să evidenţieze legătura dintre IMC şi riscul mortalităţii timpurii.

Oamenii de ştiinţă au calculat că, la ora actuală, în Europa, 1 din 7 morţi premature ar putea fi evitată dacă oamenii ar avea o greutate normală, în loc să fie afectaţi de suprapondere sau obezitate. De asemenea, s-a descoprit şi faptul că bărbaţii supraponderali sunt mai expusi riscului pentru moarte timpurie, faţă de femeile supraponderale sau obeze. Alţi factori care contribuie la creşterea acestui risc includ dietele

Data postării: 13-03-2017

Conform studiilor, flora microbiană/bacteriană intestinală este strâns legată de managementul greutăţii corporale şi poate influenţa riscul pentru obezitate.

La sfârşitul anului trecut, în luna septembrie, BBC afirma faptul că anumite tipuri de bacterii din materiile fecale umane pot influenţa nivelul de grăsime periculoasă din organism. Articolul prezentat de BBC s-a bazat pe un studiu din Marea Britanie care a cercetat mostre provenite de la gemeni şi mai multe IMC-uri (indexuri de masă corporală) care evidenţiau diverse grade ale obezităţii.

Studiul a evidenţiat faptul că acele persoane care aveau o cantitate redusă a anumitor tipuri de bacterii prezente în materiile fecale, manifestau un risc crescut pentru obezitate. Această legătură a fost evidenţiată cel mai puternic în cazul grăsimii viscrale, stocată în cavitatea abdominală, în jurul organelor interne. Acest tip de exces ponderal este asociat cu un risc crescut pentru afecţiuni metabolice precum diabetul de tip 2 sau diverse boli cardiovasculare.

Studiul a mai demonstrat şi faptul că gemenii identici au o diversitate de bacterii similară în intestine, faţă de gemenii care nu sunt identici, faptul sugerând că aceste bacterii pot fi parţial transmise pe cale genetică. Acest lucru ar explica motivul pentru care, uneori, obezitatea se poate transmite de la parinţi la copii.

Deşi există o legătură clară între diverse

Data postării: 06-03-2017

Un studiu efectuat anul trecut care a cuprins 170 de ţări a evidenţiat faptul că, între alte cauze ale epidemiei de obezitate cum ar fi grăsimile şi zahărul, se numără consumul de carne.

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, au descoperit, în cadrul unui studiu care a inclus 170 de ţări, faptul că dietele bogate în produse din carne reprezintă un factor esenţial în prevalenţa epidemiei globale de obezitate.

Dr. Wenpeng You, cel care a condus studiul împreună cu prof. Maciej Henneberg, directorul Catedrei de cercetări de antropologie biologică şi anatomime comparativă, au prezentat rezultatele studiului în cadrul ICNFS 2016 la Conferinţa internaţională de nutriţie şi ştiinţe alimentare din Zurich, Elveţia.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele studiului pot părea destul de controversate, având în vedere faptul că ele sugerează că persoanele consumatoare de carne manifestă riscuri crescute de dezvoltare a obezităţii, riscuri la fel de ridicate precum consumul de zahăr. În cadrul analizelor pentru prevalenţa obezităţii, s-a descoperit faptul că obezitatea este cauzată într-o proporţie de 50% consumului de zahăr şi 50%, consumului de produse din carne. După eliminarea unor factori precum situaţia socială, consumul de calorii, nivelul de urbanizare şi nivelul de inactivitate fizică – toate acestea reprezentând factori puternici declanşatori ai epidemiei de obezitate

Data postării: 27-02-2017

Reglementările din Marea Britanie privind interzicerea publicităţii pentru alimentele nesănătoase s-au infiltrat atât în televiziune, cât şi în restul canalelor media: presa scrisă, cinema şi mediul online, cu reţelele de socializare. Efectul este unul benefic pentru eliminarea epidemiei de obezitate infantilă.

Pentru combaterea obezităţii infantile, în Marea Britanie, s-a luat decizia interzicerii reclamelor la junk food, atât în cadrul emisiunilor de televiziune cât şi în mediul online. Potrivit CAP (Committee of Advertising Practice – Comitetul de practică publicitară), din iulie 2017, noile reguli vor interzice difuzarea reclamelor pentru alimente bogate în grăsimi, bauturi nesănătoase, sare şi zahăr pentru publicul sub 16 ani.

Aceste modificări vor penetra canalele media precum presa scrisă, televiziunea, cinematografia şi mediul online. În cadrul emisiunilor televizate destinate copiilor sub 16 ani, deja există reguli care interzic reclamele pentru alimente nesănătoase. Se urmăreşte interzicerea reclamelor care, într-un mod direct sau indirect, promovează alimente şi băuturi nesănătoase în emisiunile şi progamele destinate copiilor, fiindcă aceştia reprezintă un procentaj de 25% din audienţă.

Dezvoltarea tehnicilor media pentru publicitate şi promovare a schimbat într-un mod fundamental relaţiile copiilor şi a tinerilor cu canalele media, după cum afirmă CAP. Schimbarea amintită

Relaţia obezitate - hipotiroidism
Data postării: 20-02-2017

În cazul în care sportul şi dietele nu mai sunt suficiente pentru rezultate optime privind eliminarea kilogramelor în plus, iar stilul de viaţă sănătos, activitatea fizică regulată şi alimentaţia raţională par să nu oprească acumularea excesului ponderal, este indicat un consult medical. Problemele legate de greutate ar putea fi cauzate de diverse tulburări metabolice sau hormonale.

Deseori, în cazul în care suferă de suprapondere sau de obezitate, pacienţii acuză glanda tiroidă ca fiind cauza principală, fără a lua în calcul problemele pregnante precum sedentarismul şi supraalimentaţia. Este, aşadar, importantă lămurirea acestui subiect, a legăturii dintre glanda tiroidă şi excesul ponderal şi a posibilităţii ca tiroida să constituie o cauză majoră a obezităţii.

Rolul glandei tiroide în organism

Tiroida este o glandă endocrină de dimensiuni reduse, cu formă de fluture şi este situată la baza gâtului. Funcţiile sale principale sunt determinate de hormonii pe care aceasta îi sintetizează, tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3). Cei doi hormoni exercită efecte metabolice în diverse ţesuturi ale corpului, crescând consumul de oxigen şi producţia de căldură. Efectele lor includ şi urmări specifice pentru anumite organe, iar acestea sunt: creşterea debitului cardiac şi a frecvenţei cardiace, creşterea activităţii digestive, diverse efecte care afectează

Obezitatea in perioada adolescenţei si masă osoasă
Data postării: 16-01-2017

Un nou studiu prezentat în noiembrie, 2016, de către Societatea de Radiologie din America de Nord (RSNA) a demonstrat faptul că tinerii care suferă de obezitate în adolescenţă pot suferi daune ireparabile la nivelul sistemului osos.

Obezitatea din perioada copilăriei şi a adolescenţei este asociată cu un număr ridicat de riscuri pentru sănătate care includ boli cardiovasculare şi diabet. În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au urmărit felul în care excesul ponderal poate afecta structurile osoase.

Deşi, s-a crezut că obezitatea nu are impact negativ semnificativ asupra sănătăţii oaselor, studiile recente au demonstrat o incidenţă crescută a fracturilor de la nivelul antebraţului, în cazul tinerilor obezi. Aceasta este părerea autoarei studiului, Miriam A. Bredella, radiolog la Spitalul General din Massachusetts si profesor radiolog la Şcoala Medicală Harvard din Boston.

Studiul menţionat şi-a propus determinarea relaţiei dintre obezitatea din perioada adolescenţei şi structurile osoase. Cercetătorii au urmărit 23 de adolescenţi obezi. Dr. Bredella a afirmat că adolescenţa este o perioadă în care trupul atinge maximul masei osoase, deci pierderea acesteia este o problemă extrem de serioasă. Se cunoaşte deja faptul că alte probleme cronice de sănătate precum anorexia nervoasă care creşte riscurile de fracturi în copilărie şi adolescenţă vor provoca persistenţa acestora şi după ce

Data postării: 10-01-2017

În urma cercetărilor, s-a descoperit faptul că fiecare gram în plus de sare creşte riscurile de acumulare a excesului ponderal cu 25%.

Un studiu realizat de către cercetătorii englezi de la Universitatea Queen Marry din Anglia, condus de profesorul Graham McGregor a sugerat că sarea modifică metabolismul corpului, alterând modul în care organismul absoarbe grăsimile. Faptul că sarea se află într-o strânsă legătură cu presiunea saguină crescută este deja cunoscut, însă studiul mai sus menţionat demonstrează relaţia directă a consumului de sare cu obezitatea.

Fiecare gram de sare consumat zilnic de către o persoană va favoriza creşterea riscului de a dezvolta obezitate cu un procentaj de 25%.  Cercetătorii au afirmat faptul că nu pot spune cu exactitate care este motivul pentru care sarea are un astfel de impact atât de puternic asupra organismului, însă aceasta modifică, cu siguranţă, metabolismul. Concluzia studiului a fost aceea că consumul de sare reprezintă un factor potenţial pentru dezvoltarea obezităţii, independent de consumul energetic.

Studiul în cauză a utilizat datele obţinute în cazul a 450 de copii şi a 780 de persoane adulte din Anglia, informaţii obţinute în urma unor cercetări cu tema dietă şi nutriţie colectate în perioada 2008/2009-2011/2012. Experţii au analizat mostre de urină şi au calculat consumul de calorii pe parcursul a 4 zile în care

Tulburările de alimentaţie şi perioada Sărbătorilor
Data postării: 19-12-2016

Iată câteva sfaturi pentru persoanele care suferă de diverse tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie, etc.), astfel încât şi acestea să se poată bucura de liniştea Sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare culinară !

Este important de conştientizat faptul că sărbătoarea Crăciunului nu este una care gravitează în jurul mâncării. Într-adevar, masa festivă este nelipsită din orice familie, însă nu aceasta reprezintă scopul principal al acestei perioade.

Persoanele care se simt îngrijorate şi stresate de subiectul alimentaţie, din cauza unor tulburări alimentare pe care le au, ar trebui să nu se concentreze pe astfel de subiecte. Distragerea atenţiei de la acestea poate fi făcută prin înlocuirea sentimentelor de vinovăţie sau agitaţie cu întâlniri cu prietenii şi familia, plimbări, adunări şi jocuri de societate, pregătirea cadourilor de Crăciun sau reluarea comunicării cu rude sau prieteni cu care nu au mai vorbit demult.

În perioada Crăciunului, este uşor să devenim învăluiţi de viaţa casnică, în familie, lucru care pentru persoanele cu anumite probleme, poate deveni de-a dreptul claustrofobic şi stresant, chiar dacă, în alte condiţii, nu ar fi astfel. Menţinerea contactului cu exteriorul este esenţială, din acest motiv.

Negocierile cu familia şi prietenii

Se poate întâmpla ca perioada Sărbătorilor să fie

Influenţa mass-media asupra percepţiei obezităţii
Data postării: 28-11-2016

Noi cercetări privind influenţa mass media asupra felului în care este percepută obezitatea de către consumatori au evidenţiat rezultatele în urma examinării diverselor perspective asupra acesteia. Rezultatele includ atât suport şi înţelegere din partea consumatorului, cât şi multiple prejudecăţi faţă de persoanele supraponderale.

Cercetătorii de la Universităţile Chapman, UCLA şi Stanford au publicat informaţii legate de felul în care mass media poate influenţa percepţia obezităţii de către publicul larg.

David Frederick, profesor asistent de psihologie în cadrul Universităţii Chapman şi conducătorul studiilor, este de părere că mass media are capacitatea de a înrăutăţi prejudecăţile oamenilor asupra acestei condiţii de sănătate şi de a mări taxele de asigurare pentru aceştia. Un astfel de aspect este extrem de negativ, fiindcă stigmatul supraponderii poate afecta în moc nociv sănătatea celor afectaţi, accesul acestora la locurile de muncă, veniturile, educaţia şi asistenţa lor medicală.

Echipa de cercetători a efectuat 3 experimente.  Pentru început, participanţii au citit diverse articole de ştiri care portretizau obezitatea în moduri variate pentru a verifica dacă acestea pot modifica atitudinea lor faţă de afecţiune. Articolele abordau subiecte precum cele mai jos:

  1. „Drepturile supraponderalilor” - subliniază ideea că obezitatea nu este altceva decât o altă formă
gonartroza imagistica
Data postării: 21-11-2016

Este deja cunoscut faptul că sedentarismul, lipsa activităţii fizice şi consumul alimentelor nesănătoase favorizează instalarea obezităţii. Aceasta, la rândul său, este un factor declanşator al gonartrozei. Relaţia directă dintre cele două afecţiuni stă la baza multor cercetări clinice care au demonstrat faptul că scăderea greutăţii corporale încetineşte evoluţia gonartrozei.

Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă afecţiunea degenerativă care se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilajului articular din extremităţile osoase articulare ce includ tibia, femurul şi rotula.

Referitor la incidenţa gonartrozei, această afecţiune debutează după vârsta de 45 de  ani, având o evoluţie lentă şi ireversibilă care conduce la blocarea (anchilozarea) articulaţiei genunchiului, devierea axului şi la dureri foarte puternice. Boala este mai des întâlnită în cazul persoanelor de vârsta a doua şi a treia, însă poate apărea şi la persoanele tinere, fiind provocată de traumatisme puternice ale articulaţiei genunchiului.

Obezitatea este cel mai mare duşman al articulaţiilor membrului inferior. Accentuarea stresului mecanic, a forţelor care îşi fac apariţia şi se dezvoltă la acest nivel au o foarte mare legătură cu artroza genunchiului şi coxartroză. Conform studiilor, s-a demonstrat că indicele de masă corporală crescut favorizează îmbătrânirea prematură a

Statistică îngrijorătoare: trei din patru persoane nu ştiu că obezitatea cauzează cancer
Data postării: 16-11-2016

Un studiu desfăşurat în Marea Britanie, în toamna acestui an, a evidenţiat faptul că 75% din populaţie nu este conştientă de legătura puternică dintre obezitate şi cancer.

Potrivit unui raport efectuat la nivel naţional al Cancer Research UK, persoanele cel mai puţin informate despre acest subiect sunt cele din mediile economice defavorizate, iar bărbaţii sunt mai puţin conştienţi decât femeile de această problemă.

Rezultatele studiului au subliniat, pe lângă această ignoranţă privind conexiunea dintre obezitate şi cancer, faptul că 78% dintre persoanele intervievate nu au ştiut că există o puternică legătură între obezitate şi cancerul ovarian. Mai mult de 69% nu cunoşteau faptul că obezitatea este corelată cu cancerul de sân, iar mai mult de 53% nu ştiau că o altă complicaţie a obezităţii este şi cancerul pancreatic. Pe de altă parte, un procentaj de 60% dintre persoanele intervievate cunoşteau asocierile dintre obezitate şi cancerul intestinal, iar 55% pe cele cu cancerul la nivelul ficatului.

Supraponderea şi obezitatea reprezintă unicele cauze ale dezvoltării cancerului care pot fi prevenite, bineînţeles, după fumat. Acestea sunt într-o strânsă legătură cu aproximativ 18.100 de cazuri de cancer anuale din Marea Britanie, fiind vorba despre 10 tipuri de cancer care includ cancerul de sân, cel ovarian, intestinal şi de la nivelul esofagului.

Un alt raport recent al

obezitatea si cancerul
Data postării: 07-11-2016

Un studiu publicat în luna august a acestui an a relevat faptul că obezitatea manifestă o prevalenţă crescută în rândul pacienţilor care au avut cancer faţă de cei care nu au suferit niciodată de această afecţiune. S-a evidenţiat, de asmenea, faptul că pacienţii cei mai afectaţi au fost supravieţuitorii cancerului colorectal şi ai cancerului mamar.

Studiul este unul dintre primele care compară rata dezvoltării obezităţii în rândul supravieţuitorilor de cancer din SUA şi în rândul adulţilor care nu au avut această afecţiune.

Studiul în cauză s-a desfăşurat la şcoala de Sănătate publică Mailman din cadrul Universităţii Columbia, iar rezultatele acestuia au fost publicate online în cadrul Journal of Clinical Oncology.

Pentru obţinerea rezultatelor amintite anterior, au fost utilizate datele a 538.969 persoane adulte cu vârstele cuprinse între 18 şi 85 de ani care au suferit sau nu de o anume tipologie de afecţiune canceroasă. Participanţii la studiu au fost intervievaţi anual, începând din anul 1997 şi până în 2014. Obezitatea a fost definită ca prezenţa unui index de masă corporală de 30kg/m2 pentru persoanele non-asiatice şi 27/5kg/m2 pentru persoanele asiatice.

Dintre cei 32.447 de supravieţuitori ai cancerului, majoritatea diagnosticelor care le-au fost puse acestora au inclus cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul colorectal.

rezultat bzpass gastric illustratie
Data postării: 31-10-2016

Sciencedaily relatează rezultatele obţinute în urma evaluării legăturilor dintre factorii anteriori intervenţiei de bypass gastric şi rezultatele pe termen lung ale procedurii bariatrice pentru eliminarea excesului ponderal. Iată ce au descoperit cercetătorii în domeniu:

Un studiu publicat online de către JAMA Surgery, a evidenţiat rezultatele unui studiu legat de eliminarea excesului ponderal. Michelle R. Lent, doctor la Clinica Geisinger din Danvile, California, alături de colegii săi, au evaluat asocierea dintre diverşi factori clinici preoperatori  şi rezultatele pe termen lung privind pierderea în greutate în urma intervenţiei de bypass gastric.

După intervenţiile bariatrice, expectanţele se situează în jur de 30-40% pierderi din greutatea totală a pacienţilor cu obezitate şi până la 67% diminuarea excesului de ţesut adipos, în funcţie de tipul de intervenţie bariatrică ales. Însă, traiectoria eliminării excesului de ţesut adipos în urma procedurilor de tip bariatric este una fluctuantă, neuniformă, iar unii pacienţi nu reuşesc să atingă rezultatele şi aşteptările propuse şi dorite. Factorii preoperatori de care depind toate acestea nu au fost înţeleşi pe deplin până în prezent.

Pentru studiul mai sus menţionat au fost incluşi în program 726 de pacienţi care au fost urmăriţi încă dinaintea efectuării procedurii de bypass gastric

Copil cu picioare goale obezitate infantila
Data postării: 24-10-2016

Ultimele studii şi cercetări în domeniu au evidenţiat faptul că obezitatea severă poate fi prezisă, în cazul copiilor, încă de la vârsta de 6 luni, medicii utilizând măsurarea indicelului de masă corporală a acestora.

Studiul care ajută specialiştii în domeniu să detemine posibilele cazuri de apariţie a obezităţii severe în cazul copiilor este considerat a fi primul studiu care demonstrează faptul că acumularea de exces ponderal pe perioada copilăriei diferă în cazul copiilor care vor dezvolta într-un final, obezitate.

Prezentarea desfăşurării studiului şi a rezultatelor acestuia a avut loc în 1 aprilie anul curent la Boston, în Anglia, în cadrul întâlnirii Societăţii endocrinologice.

Indicele de masă corporală are capacitatea de a preveni cazurile de copii cu risc de dezvoltare a obezităţii timpurii înca de la vârsta de 6, 12 sau 18 luni, după cum afirmă Allison Smego, specialistă în cadrul Diviziei Endocrinologice a Spitalului de copii din Cincinnati, de asemenea, conducătoarea studiului mai sus menţionat.

Aceşti copii prezintă un risc crescut, pe toată durata vieţii lor, pentru obezitate persistentă şi diverse afecţiuni de natură metabolică şi ar trebui monitorizaţi periodic încă de la vârste foarte fragede.

Cercetătorii au studiat şi obeservat câteva grupuri de copii cu greutate normală şi cu exces ponderal/obezitate care aveau vârstele sub 6 ani. Printre aceştia

obezitate sanatoasa
Data postării: 17-10-2016

Termenul de obezitate sănătoasă a fost destul de mult vehiculat în ultimii 15 ani, însă cercetătorii în domeniu au demonstrat faptul că acesta nu este altceva decât un mit fără baze reale. Noile studii contrazic validitatea noţiunii de stare sănătoasă de obezitate, evidenţiind faptul că ţesutul adipos al persoanelor obeze sănătoase din punct de vedere metabolic şi cel al celor nesănătoase manifestă modificări similare în ceea ce priveşte sensibilitatea la insulină.

Oare este posibil să suferi de obezitate, dar să fii, totuşi, în formă? Există oameni de ştiinţă care au afirmat că se poate şi că persoanele obeze, dar sănătoase din punct de vedere metabolic (adică au tensiunea sanguină, colesterolul şi nivelul glucozei din sânge în limite normale) îşi pot îmbunătăţi mai mult starea de sănătate, eliminând excesul ponderal. Acest rezultat contrazice altele anterioare care afirmau faptul că persoanele obeze, dar sănătoase din punct de vedere metabolic şi-ar înrăutăţi starea de sănătate în cazul în care ar pierde din greutate.

Această dezbatere este destul de aprigă în literatura de specialitate.

Rezultatele celor mai noi studii în domeniu sugerează faptul că este nevoie de o mulţime de intervenţii pentru sănătate, în cazul tuturor persoanelor care suferă de obezitate, indiferent dacă acestea sunt sau nu sănătoase din punct de vedere metabolic. Autorul principal al unuia dintre

bauturi cu zahar
Data postării: 13-10-2016

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) susţine că introducerea unei taxe de 20% pe băuturile dulci carbogazoase ar avea un puternic efect de diminuare a ratei de vânzare a acestora şi, de asemenea, a consumului lor. Băuturile dulci carbogazoase susţin şi promovează epidemia globală a obezităţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) a eliberat un raport potrivit căruia persoanele care consumă alimente nesănătoase şi procesate în exces, alături de astfel de băuturi, sunt cele mai afectate de o astfel de modificare a preţurilor. Organizaţia este de părere că încurajarea unui consum redus de băuturi şi alimente nesănătoase ar putea avea efecte puternice de diminuare a epidemiei globale de obezitate şi a diabetului şi ar putea, totodată, promova o nutriţie sănătoasă.

Reprezentanţii oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO)au afirmat marţi, 11 octombie, că diminuarea drastică a consumului de băuturi dulci şi alimente nesănătoase reprezintă cea mai bună modalitate de a combate excesul ponderal şi de a preveni instalarea bolilor cronice precum diabetul. Temo Waqanivalu de la Departamentul de Boli necomunicabile şi promovarea sănătăţii este de părere că ne aflăm într-un punct în care există deja dovezi mai mult decât suficiente pentru acest lucru şi încurajează ţările din întreaga lume în implementarea unei astfel de taxe pentru prevenţia obezităţii.

Raportul mai sus

obayitatea asociata cu varice, illustratie
Data postării: 12-09-2016

Una dintre clasificările obezităţii cuprinde 3 tipologii ale afecţiunii – obezitate androidă, ginoidă şi mixtă – cea ginoidă având, de cele mai multe ori, drept complicaţie, varicele. Iată câteva informaţii despre toate acestea:

Obezitatea deja cunoscută drept una dintre cele mai ameninţătoare afecţiuni ale modernităţii poate fi de 3 feluri:

1. Obezitate de tip android

Aceasta este centrală şi are o formă de măr, fiind întâlnită, în special, în cazul bărbaţilor. Obezitatea androidă se caracterizează prin ţesut adipos localizat în exces, mai ales în zona abdominală, în regiunea cervicală şi interscapulovertebral (la bolnavii cu hipercorticism). Persoanele care suferă de acest tip de obezitate manifestă predispoziţii pentru complicaţii metabolice care includ: arteroscleroză (coronariană care produce cardiopatie ischemică), hiperuricemie-gută, hiperglicemie-diabet zaharat, dislipidemie, litiază biliară, risc trombotic şi disfuncţie endotelială.

​​2. Obezitatea de tip ginoid

Acest tip de obezitate este în formă de pară şi este întâlnită mai ales în cazul femeilor, ţesutul adipos fiind localizat în special pe sâni, şolduri şi fese. În cazul pacienţilor cu obezitate de tip ginoid, complicaţiile mecanice includ varice hidrostatice şi artroze.

3. Obezitatea de tip mixt

Aceasta îmbină obezitatea de tip androidi cu

tipuri obezitate si combarerea
Data postării: 05-09-2016

Cercetătorii în domeniu au identificat 6 tipuri de obezitate care depind de diverşi factori specifici. Oamenii de ştiinţă ne oferă, de asemenea, şi soluţiile pentru combaterea fiecărui tip, în parte.

1. Obezitatea alimentară

Nu mai este o noutate faptul că supraalimentarea este cauza principală a obezităţii, la nivel mondial. În cazul în care grăsimea se acumulează mai ales în partea superioară a corpului, acest fapt subliniază faptul că se consumă prea mult zahăr şi cantităţi prea mari de alimente.

Poate părea că, deşi nu consumăm foarte multă mâncare, ne îngrăsăm sau se mai întâmplă ca alte persoane care consumă aceeaşi cantitate de mâncare să nu sufere de exces ponderal, însă, noi da. Cauza poate fi o calculare incorectă a cantităţii de mâncare pe care o consumăm.

Soluţia stă în urmarea a 3 reguli simple:

  • Se recomandă consumul a 500 ml de apă înainte de masă, acest lucru având ca efect un consum redus de alimente.
  • Este indicată evitarea consumului de zahăr şi a oricărui tip de dulciuri.
  • Se recomandă minim 30 de minute de exerciţii fizice, în fiecare zi.

 

2. Obezitatea stomacului nervos

Cauzele acumulării excesului ponderal în zona stomacului includ stresul, depresia sau starea prelungită de nelinişte. Persoanele care suferă de o astfel de obezitate, de regulă, consumă prea multe

marker dezvoltarea obezitatii
Data postării: 31-08-2016

Cercetările de ultimă oră în domeniu au relevat o nouă descoperire: un potenţial marker biologic care evidenţiază dezvoltarea obezităţii şi, de asemenea, noi proceduri de prevenţie şi de tratament a afecţiunii.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Kentucky au publicat în revista Nature un studiu care evidenţiază existenţa unui nou potenţial marker biologic ce indică dezvoltarea obezităţii şi posibile noutăţi privind combaterea şi tratamentul acesteia.

Este vorba despre neurotensin (NT), o peptidă produsă mai ales în interiorul tractului gastrointestinal şi la nivelul sistemului nervos central. Aceasta este produsă de către organism în momentul în care este ingerată grăsime, facilitând absorbţia acizilor graşi în intestin. Studiile anterioare acestuia au demonstrat deja faptul că substanţa are şi nefasta capacitate de a stimula producerea şi dezvoltarea celulelor maligne, favorizând, din păcate, dezvoltarea diverselor cancere sau boli ale aparatului cardiovascular.

Cercetătile recente au examinat informaţiile şi datele utilizate în studiul efectuat de Malmo Diet and Cancer, un studiu epidemiologic care a inclus 28.449 de persoane de ambele sexe care au fost urmărite pe parcursul a aproximativ 16,5 ani. Analizele au arătat cum persoanele care sufereau de obezitate sau de sindromul rezistenţei la insulină aveau nivelul de pro-NT (o substanţă precursoare a NT) mult mai

eliminare exces ponderal
Data postării: 25-08-2016

În jurul subiectului pierderii kilogramelor în plus plutesc multe idei preconcepute şi mituri care trebuie văzute ca atare şi nu trebuie luate în considerare. În caz contrar,  eforturile din cadrul dietelor vor fi în zadar, de asemenea, pot apărea probleme ale sănătăţii. Iată care sunt cele mai des întâlnite dintre aceste mituri:

 

1. Detoxifierea asigură un start perfect în cazul eliminării excesului ponderal.

Din păcate, dietele de detoxifiere pot provoca efecte neplăcute după încheierea acestora. Ele implică eliminarea anumitor alimente din regim, astfel privând organismul de caloriile adecvate şi de nutrienţii necesari. Dietele de detoxifiere cauzează, de regulă, acumularea de kilograme în plus. Odată ce au fost finalizate şi alimentele încep să fie reintroduse în regim, corpul va acumula greutate în plus ca şi cum „s-ar teme” de o altă perioadă de restricţii.

2. Carbohidraţii reprezintă duşmanul dietelor.

Carbohidraţii nu trebuie eliminaţi din diete pentru a pierde kilogramele în plus. Mai mult, sursele sănătoase de carbohidraţi cum ar fi nucile, seminţele, cerealele integrale şi diverse legume sunt esenţiale şi conţin nutrienţi importanţi pentru slăbire. Carbohidraţii care trebuie eliminaţi sunt cei rafinaţi.

3. Pentru rezultate bune, este necesar un exces de exerciţii fizice.

Exerciţiile fizice şi

Pagini