chirurgie-bariatrica

Obezitatea in perioada adolescenţei si masă osoasă
Data postării: 16-01-2017

Un nou studiu prezentat în noiembrie, 2016, de către Societatea de Radiologie din America de Nord (RSNA) a demonstrat faptul că tinerii care suferă de obezitate în adolescenţă pot suferi daune ireparabile la nivelul sistemului osos.

Obezitatea din perioada copilăriei şi a adolescenţei este asociată cu un număr ridicat de riscuri pentru sănătate care includ boli cardiovasculare şi diabet. În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au urmărit felul în care excesul ponderal poate afecta structurile osoase.

Deşi, s-a crezut că obezitatea nu are impact negativ semnificativ asupra sănătăţii oaselor, studiile recente au demonstrat o incidenţă crescută a fracturilor de la nivelul antebraţului, în cazul tinerilor obezi. Aceasta este părerea autoarei studiului, Miriam A. Bredella, radiolog la Spitalul General din Massachusetts si profesor radiolog la Şcoala Medicală Harvard din Boston.

Studiul menţionat şi-a propus determinarea relaţiei dintre obezitatea din perioada adolescenţei şi structurile osoase. Cercetătorii au urmărit 23 de adolescenţi obezi. Dr. Bredella a afirmat că adolescenţa este o perioadă în care trupul atinge maximul masei osoase, deci pierderea acesteia este o problemă extrem de serioasă. Se cunoaşte deja faptul că alte probleme cronice de sănătate precum anorexia nervoasă care creşte riscurile de fracturi în copilărie şi adolescenţă vor provoca persistenţa acestora şi după ce

Data postării: 10-01-2017

În urma cercetărilor, s-a descoperit faptul că fiecare gram în plus de sare creşte riscurile de acumulare a excesului ponderal cu 25%.

Un studiu realizat de către cercetătorii englezi de la Universitatea Queen Marry din Anglia, condus de profesorul Graham McGregor a sugerat că sarea modifică metabolismul corpului, alterând modul în care organismul absoarbe grăsimile. Faptul că sarea se află într-o strânsă legătură cu presiunea saguină crescută este deja cunoscut, însă studiul mai sus menţionat demonstrează relaţia directă a consumului de sare cu obezitatea.

Fiecare gram de sare consumat zilnic de către o persoană va favoriza creşterea riscului de a dezvolta obezitate cu un procentaj de 25%.  Cercetătorii au afirmat faptul că nu pot spune cu exactitate care este motivul pentru care sarea are un astfel de impact atât de puternic asupra organismului, însă aceasta modifică, cu siguranţă, metabolismul. Concluzia studiului a fost aceea că consumul de sare reprezintă un factor potenţial pentru dezvoltarea obezităţii, independent de consumul energetic.

Studiul în cauză a utilizat datele obţinute în cazul a 450 de copii şi a 780 de persoane adulte din Anglia, informaţii obţinute în urma unor cercetări cu tema dietă şi nutriţie colectate în perioada 2008/2009-2011/2012. Experţii au analizat mostre de urină şi au calculat consumul de calorii pe parcursul a 4 zile în care

Tulburările de alimentaţie şi perioada Sărbătorilor
Data postării: 19-12-2016

Iată câteva sfaturi pentru persoanele care suferă de diverse tulburări de alimentaţie (anorexie, bulimie, etc.), astfel încât şi acestea să se poată bucura de liniştea Sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare culinară !

Este important de conştientizat faptul că sărbătoarea Crăciunului nu este una care gravitează în jurul mâncării. Într-adevar, masa festivă este nelipsită din orice familie, însă nu aceasta reprezintă scopul principal al acestei perioade.

Persoanele care se simt îngrijorate şi stresate de subiectul alimentaţie, din cauza unor tulburări alimentare pe care le au, ar trebui să nu se concentreze pe astfel de subiecte. Distragerea atenţiei de la acestea poate fi făcută prin înlocuirea sentimentelor de vinovăţie sau agitaţie cu întâlniri cu prietenii şi familia, plimbări, adunări şi jocuri de societate, pregătirea cadourilor de Crăciun sau reluarea comunicării cu rude sau prieteni cu care nu au mai vorbit demult.

În perioada Crăciunului, este uşor să devenim învăluiţi de viaţa casnică, în familie, lucru care pentru persoanele cu anumite probleme, poate deveni de-a dreptul claustrofobic şi stresant, chiar dacă, în alte condiţii, nu ar fi astfel. Menţinerea contactului cu exteriorul este esenţială, din acest motiv.

Negocierile cu familia şi prietenii

Se poate întâmpla ca perioada Sărbătorilor să fie

Influenţa mass-media asupra percepţiei obezităţii
Data postării: 28-11-2016

Noi cercetări privind influenţa mass media asupra felului în care este percepută obezitatea de către consumatori au evidenţiat rezultatele în urma examinării diverselor perspective asupra acesteia. Rezultatele includ atât suport şi înţelegere din partea consumatorului, cât şi multiple prejudecăţi faţă de persoanele supraponderale.

Cercetătorii de la Universităţile Chapman, UCLA şi Stanford au publicat informaţii legate de felul în care mass media poate influenţa percepţia obezităţii de către publicul larg.

David Frederick, profesor asistent de psihologie în cadrul Universităţii Chapman şi conducătorul studiilor, este de părere că mass media are capacitatea de a înrăutăţi prejudecăţile oamenilor asupra acestei condiţii de sănătate şi de a mări taxele de asigurare pentru aceştia. Un astfel de aspect este extrem de negativ, fiindcă stigmatul supraponderii poate afecta în moc nociv sănătatea celor afectaţi, accesul acestora la locurile de muncă, veniturile, educaţia şi asistenţa lor medicală.

Echipa de cercetători a efectuat 3 experimente.  Pentru început, participanţii au citit diverse articole de ştiri care portretizau obezitatea în moduri variate pentru a verifica dacă acestea pot modifica atitudinea lor faţă de afecţiune. Articolele abordau subiecte precum cele mai jos:

  1. „Drepturile supraponderalilor” - subliniază ideea că obezitatea nu este altceva decât o altă formă
gonartroza imagistica
Data postării: 21-11-2016

Este deja cunoscut faptul că sedentarismul, lipsa activităţii fizice şi consumul alimentelor nesănătoase favorizează instalarea obezităţii. Aceasta, la rândul său, este un factor declanşator al gonartrozei. Relaţia directă dintre cele două afecţiuni stă la baza multor cercetări clinice care au demonstrat faptul că scăderea greutăţii corporale încetineşte evoluţia gonartrozei.

Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă afecţiunea degenerativă care se manifestă prin distrugerea progresivă a cartilajului articular din extremităţile osoase articulare ce includ tibia, femurul şi rotula.

Referitor la incidenţa gonartrozei, această afecţiune debutează după vârsta de 45 de  ani, având o evoluţie lentă şi ireversibilă care conduce la blocarea (anchilozarea) articulaţiei genunchiului, devierea axului şi la dureri foarte puternice. Boala este mai des întâlnită în cazul persoanelor de vârsta a doua şi a treia, însă poate apărea şi la persoanele tinere, fiind provocată de traumatisme puternice ale articulaţiei genunchiului.

Obezitatea este cel mai mare duşman al articulaţiilor membrului inferior. Accentuarea stresului mecanic, a forţelor care îşi fac apariţia şi se dezvoltă la acest nivel au o foarte mare legătură cu artroza genunchiului şi coxartroză. Conform studiilor, s-a demonstrat că indicele de masă corporală crescut favorizează îmbătrânirea prematură a

Statistică îngrijorătoare: trei din patru persoane nu ştiu că obezitatea cauzează cancer
Data postării: 16-11-2016

Un studiu desfăşurat în Marea Britanie, în toamna acestui an, a evidenţiat faptul că 75% din populaţie nu este conştientă de legătura puternică dintre obezitate şi cancer.

Potrivit unui raport efectuat la nivel naţional al Cancer Research UK, persoanele cel mai puţin informate despre acest subiect sunt cele din mediile economice defavorizate, iar bărbaţii sunt mai puţin conştienţi decât femeile de această problemă.

Rezultatele studiului au subliniat, pe lângă această ignoranţă privind conexiunea dintre obezitate şi cancer, faptul că 78% dintre persoanele intervievate nu au ştiut că există o puternică legătură între obezitate şi cancerul ovarian. Mai mult de 69% nu cunoşteau faptul că obezitatea este corelată cu cancerul de sân, iar mai mult de 53% nu ştiau că o altă complicaţie a obezităţii este şi cancerul pancreatic. Pe de altă parte, un procentaj de 60% dintre persoanele intervievate cunoşteau asocierile dintre obezitate şi cancerul intestinal, iar 55% pe cele cu cancerul la nivelul ficatului.

Supraponderea şi obezitatea reprezintă unicele cauze ale dezvoltării cancerului care pot fi prevenite, bineînţeles, după fumat. Acestea sunt într-o strânsă legătură cu aproximativ 18.100 de cazuri de cancer anuale din Marea Britanie, fiind vorba despre 10 tipuri de cancer care includ cancerul de sân, cel ovarian, intestinal şi de la nivelul esofagului.

Un alt raport recent al

obezitatea si cancerul
Data postării: 07-11-2016

Un studiu publicat în luna august a acestui an a relevat faptul că obezitatea manifestă o prevalenţă crescută în rândul pacienţilor care au avut cancer faţă de cei care nu au suferit niciodată de această afecţiune. S-a evidenţiat, de asmenea, faptul că pacienţii cei mai afectaţi au fost supravieţuitorii cancerului colorectal şi ai cancerului mamar.

Studiul este unul dintre primele care compară rata dezvoltării obezităţii în rândul supravieţuitorilor de cancer din SUA şi în rândul adulţilor care nu au avut această afecţiune.

Studiul în cauză s-a desfăşurat la şcoala de Sănătate publică Mailman din cadrul Universităţii Columbia, iar rezultatele acestuia au fost publicate online în cadrul Journal of Clinical Oncology.

Pentru obţinerea rezultatelor amintite anterior, au fost utilizate datele a 538.969 persoane adulte cu vârstele cuprinse între 18 şi 85 de ani care au suferit sau nu de o anume tipologie de afecţiune canceroasă. Participanţii la studiu au fost intervievaţi anual, începând din anul 1997 şi până în 2014. Obezitatea a fost definită ca prezenţa unui index de masă corporală de 30kg/m2 pentru persoanele non-asiatice şi 27/5kg/m2 pentru persoanele asiatice.

Dintre cei 32.447 de supravieţuitori ai cancerului, majoritatea diagnosticelor care le-au fost puse acestora au inclus cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul colorectal.

Copil cu picioare goale obezitate infantila
Data postării: 24-10-2016

Ultimele studii şi cercetări în domeniu au evidenţiat faptul că obezitatea severă poate fi prezisă, în cazul copiilor, încă de la vârsta de 6 luni, medicii utilizând măsurarea indicelului de masă corporală a acestora.

Studiul care ajută specialiştii în domeniu să detemine posibilele cazuri de apariţie a obezităţii severe în cazul copiilor este considerat a fi primul studiu care demonstrează faptul că acumularea de exces ponderal pe perioada copilăriei diferă în cazul copiilor care vor dezvolta într-un final, obezitate.

Prezentarea desfăşurării studiului şi a rezultatelor acestuia a avut loc în 1 aprilie anul curent la Boston, în Anglia, în cadrul întâlnirii Societăţii endocrinologice.

Indicele de masă corporală are capacitatea de a preveni cazurile de copii cu risc de dezvoltare a obezităţii timpurii înca de la vârsta de 6, 12 sau 18 luni, după cum afirmă Allison Smego, specialistă în cadrul Diviziei Endocrinologice a Spitalului de copii din Cincinnati, de asemenea, conducătoarea studiului mai sus menţionat.

Aceşti copii prezintă un risc crescut, pe toată durata vieţii lor, pentru obezitate persistentă şi diverse afecţiuni de natură metabolică şi ar trebui monitorizaţi periodic încă de la vârste foarte fragede.

Cercetătorii au studiat şi obeservat câteva grupuri de copii cu greutate normală şi cu exces ponderal/obezitate care aveau vârstele sub 6 ani. Printre aceştia

obezitate sanatoasa
Data postării: 17-10-2016

Termenul de obezitate sănătoasă a fost destul de mult vehiculat în ultimii 15 ani, însă cercetătorii în domeniu au demonstrat faptul că acesta nu este altceva decât un mit fără baze reale. Noile studii contrazic validitatea noţiunii de stare sănătoasă de obezitate, evidenţiind faptul că ţesutul adipos al persoanelor obeze sănătoase din punct de vedere metabolic şi cel al celor nesănătoase manifestă modificări similare în ceea ce priveşte sensibilitatea la insulină.

Oare este posibil să suferi de obezitate, dar să fii, totuşi, în formă? Există oameni de ştiinţă care au afirmat că se poate şi că persoanele obeze, dar sănătoase din punct de vedere metabolic (adică au tensiunea sanguină, colesterolul şi nivelul glucozei din sânge în limite normale) îşi pot îmbunătăţi mai mult starea de sănătate, eliminând excesul ponderal. Acest rezultat contrazice altele anterioare care afirmau faptul că persoanele obeze, dar sănătoase din punct de vedere metabolic şi-ar înrăutăţi starea de sănătate în cazul în care ar pierde din greutate.

Această dezbatere este destul de aprigă în literatura de specialitate.

Rezultatele celor mai noi studii în domeniu sugerează faptul că este nevoie de o mulţime de intervenţii pentru sănătate, în cazul tuturor persoanelor care suferă de obezitate, indiferent dacă acestea sunt sau nu sănătoase din punct de vedere metabolic. Autorul principal al unuia dintre

bauturi cu zahar
Data postării: 13-10-2016

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) susţine că introducerea unei taxe de 20% pe băuturile dulci carbogazoase ar avea un puternic efect de diminuare a ratei de vânzare a acestora şi, de asemenea, a consumului lor. Băuturile dulci carbogazoase susţin şi promovează epidemia globală a obezităţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) a eliberat un raport potrivit căruia persoanele care consumă alimente nesănătoase şi procesate în exces, alături de astfel de băuturi, sunt cele mai afectate de o astfel de modificare a preţurilor. Organizaţia este de părere că încurajarea unui consum redus de băuturi şi alimente nesănătoase ar putea avea efecte puternice de diminuare a epidemiei globale de obezitate şi a diabetului şi ar putea, totodată, promova o nutriţie sănătoasă.

Reprezentanţii oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO)au afirmat marţi, 11 octombie, că diminuarea drastică a consumului de băuturi dulci şi alimente nesănătoase reprezintă cea mai bună modalitate de a combate excesul ponderal şi de a preveni instalarea bolilor cronice precum diabetul. Temo Waqanivalu de la Departamentul de Boli necomunicabile şi promovarea sănătăţii este de părere că ne aflăm într-un punct în care există deja dovezi mai mult decât suficiente pentru acest lucru şi încurajează ţările din întreaga lume în implementarea unei astfel de taxe pentru prevenţia obezităţii.

Raportul mai sus

obayitatea asociata cu varice, illustratie
Data postării: 12-09-2016

Una dintre clasificările obezităţii cuprinde 3 tipologii ale afecţiunii – obezitate androidă, ginoidă şi mixtă – cea ginoidă având, de cele mai multe ori, drept complicaţie, varicele. Iată câteva informaţii despre toate acestea:

Obezitatea deja cunoscută drept una dintre cele mai ameninţătoare afecţiuni ale modernităţii poate fi de 3 feluri:

1. Obezitate de tip android

Aceasta este centrală şi are o formă de măr, fiind întâlnită, în special, în cazul bărbaţilor. Obezitatea androidă se caracterizează prin ţesut adipos localizat în exces, mai ales în zona abdominală, în regiunea cervicală şi interscapulovertebral (la bolnavii cu hipercorticism). Persoanele care suferă de acest tip de obezitate manifestă predispoziţii pentru complicaţii metabolice care includ: arteroscleroză (coronariană care produce cardiopatie ischemică), hiperuricemie-gută, hiperglicemie-diabet zaharat, dislipidemie, litiază biliară, risc trombotic şi disfuncţie endotelială.

​​2. Obezitatea de tip ginoid

Acest tip de obezitate este în formă de pară şi este întâlnită mai ales în cazul femeilor, ţesutul adipos fiind localizat în special pe sâni, şolduri şi fese. În cazul pacienţilor cu obezitate de tip ginoid, complicaţiile mecanice includ varice hidrostatice şi artroze.

3. Obezitatea de tip mixt

Aceasta îmbină obezitatea de tip androidi cu

tipuri obezitate si combarerea
Data postării: 05-09-2016

Cercetătorii în domeniu au identificat 6 tipuri de obezitate care depind de diverşi factori specifici. Oamenii de ştiinţă ne oferă, de asemenea, şi soluţiile pentru combaterea fiecărui tip, în parte.

1. Obezitatea alimentară

Nu mai este o noutate faptul că supraalimentarea este cauza principală a obezităţii, la nivel mondial. În cazul în care grăsimea se acumulează mai ales în partea superioară a corpului, acest fapt subliniază faptul că se consumă prea mult zahăr şi cantităţi prea mari de alimente.

Poate părea că, deşi nu consumăm foarte multă mâncare, ne îngrăsăm sau se mai întâmplă ca alte persoane care consumă aceeaşi cantitate de mâncare să nu sufere de exces ponderal, însă, noi da. Cauza poate fi o calculare incorectă a cantităţii de mâncare pe care o consumăm.

Soluţia stă în urmarea a 3 reguli simple:

  • Se recomandă consumul a 500 ml de apă înainte de masă, acest lucru având ca efect un consum redus de alimente.
  • Este indicată evitarea consumului de zahăr şi a oricărui tip de dulciuri.
  • Se recomandă minim 30 de minute de exerciţii fizice, în fiecare zi.

 

2. Obezitatea stomacului nervos

Cauzele acumulării excesului ponderal în zona stomacului includ stresul, depresia sau starea prelungită de nelinişte. Persoanele care suferă de o astfel de obezitate, de regulă, consumă prea multe

marker dezvoltarea obezitatii
Data postării: 31-08-2016

Cercetările de ultimă oră în domeniu au relevat o nouă descoperire: un potenţial marker biologic care evidenţiază dezvoltarea obezităţii şi, de asemenea, noi proceduri de prevenţie şi de tratament a afecţiunii.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Kentucky au publicat în revista Nature un studiu care evidenţiază existenţa unui nou potenţial marker biologic ce indică dezvoltarea obezităţii şi posibile noutăţi privind combaterea şi tratamentul acesteia.

Este vorba despre neurotensin (NT), o peptidă produsă mai ales în interiorul tractului gastrointestinal şi la nivelul sistemului nervos central. Aceasta este produsă de către organism în momentul în care este ingerată grăsime, facilitând absorbţia acizilor graşi în intestin. Studiile anterioare acestuia au demonstrat deja faptul că substanţa are şi nefasta capacitate de a stimula producerea şi dezvoltarea celulelor maligne, favorizând, din păcate, dezvoltarea diverselor cancere sau boli ale aparatului cardiovascular.

Cercetătile recente au examinat informaţiile şi datele utilizate în studiul efectuat de Malmo Diet and Cancer, un studiu epidemiologic care a inclus 28.449 de persoane de ambele sexe care au fost urmărite pe parcursul a aproximativ 16,5 ani. Analizele au arătat cum persoanele care sufereau de obezitate sau de sindromul rezistenţei la insulină aveau nivelul de pro-NT (o substanţă precursoare a NT) mult mai

eliminare exces ponderal
Data postării: 25-08-2016

În jurul subiectului pierderii kilogramelor în plus plutesc multe idei preconcepute şi mituri care trebuie văzute ca atare şi nu trebuie luate în considerare. În caz contrar,  eforturile din cadrul dietelor vor fi în zadar, de asemenea, pot apărea probleme ale sănătăţii. Iată care sunt cele mai des întâlnite dintre aceste mituri:

 

1. Detoxifierea asigură un start perfect în cazul eliminării excesului ponderal.

Din păcate, dietele de detoxifiere pot provoca efecte neplăcute după încheierea acestora. Ele implică eliminarea anumitor alimente din regim, astfel privând organismul de caloriile adecvate şi de nutrienţii necesari. Dietele de detoxifiere cauzează, de regulă, acumularea de kilograme în plus. Odată ce au fost finalizate şi alimentele încep să fie reintroduse în regim, corpul va acumula greutate în plus ca şi cum „s-ar teme” de o altă perioadă de restricţii.

2. Carbohidraţii reprezintă duşmanul dietelor.

Carbohidraţii nu trebuie eliminaţi din diete pentru a pierde kilogramele în plus. Mai mult, sursele sănătoase de carbohidraţi cum ar fi nucile, seminţele, cerealele integrale şi diverse legume sunt esenţiale şi conţin nutrienţi importanţi pentru slăbire. Carbohidraţii care trebuie eliminaţi sunt cei rafinaţi.

3. Pentru rezultate bune, este necesar un exces de exerciţii fizice.

Exerciţiile fizice şi

supraponderea tatălui sănătatea fiicei
Data postării: 01-08-2016

O nouă descoperire în domeniul cercetărilor legate de obezitate a demonstrat faptul că, în cazul şoriceilor de laborator, dacă părintele de gen masculin este supraponderal, fiica acestuia va avea ţesutul mamar alterat, ceea ce cauzează un risc crescut de cancer.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, în cadrul studiilor lor, faptul că obezitatea are drept efect şi modificarea semnăturii microRNA (miRNA) – regulatorii epigenetici ai expresiei genelor – în lichidul seminal al tatălui şi în ţesuturile mamare ale fiicei acestuia. Faptul sugerează că miRNA ar putea transporta informaţia epigenetică de la tată la fiică.

Şoarecii obezi de sex masculin şi femelele şoricioaice cu o greutate normală vor produce pui-femele care vor fi supraponderale de la naştere şi pe întreg parcursul copilăriei, având, de asemenea, întârzieri privind dezvoltarea ţesutului mamar şi un risc crescut pentru cancerul la sân.

Aceste informaţii au fost publicate online în 24 iunie în Scientific Reports de către oamenii de ştiinţă de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center. Studiul a fost unul dintre primele care au examinat impactul obezităţii paternale asupra riscului de cancer al generaţiilor următoare.

 

Regulatorii miRNA au rolul de a optimiza semnalele receptorilor de insulină fapt care se află într-o strânsă legătură cu modificările greutăţii corporale şi cu alte

diabetul gesational oabezitate mama
Data postării: 12-07-2016

Cercetările recenete în domeniu au relevat faptul că femeile care suferă de diabet sau de obezitate în perioada sarcinii manifestă riscuri crescute de a fi predispuse să nască bebeluşi cu astm sau cu întârzieri ale dezvoltării.

Obezitatea şi diabetul pe timpul sarcinii

Obezitatea şi diabetul nu sunt considerate drept factori cauzatori principali ai dezvoltării problematice a bebeluşilor, însă o cercetare a stabilit, pentru prima dată, existenţa unei relaţii între obezitate sau diabet şi autism şi diverse probleme privind capacitatea de exprimare sau de memorare a copiilor.

În urma acestui studiu, s-a constatat de către specialişti faptul că femeile obeze manifestă un risc de 1,6 ori mai accentuat de a da naştere unui bebeluş cu autism şi de 2 ori mai mare a unui copil cu întârzieri de dezvoltare.

Referitor la femeile care suferă de diabet, indiferent că este vorba de diabet de tip 2 sau de diabet gestaţional, riscul ca acestea să dea naştere unor bebeluşi cu întârzieri metale şi alte probleme de ordin cerebral este de 2,3 ori mai accentuat decât în cazul mamelor sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au recunoscut necesitatea unor studii mult mai amănunţite privind aceste afecţiuni şi conexiunile dintre ele, pentru ca ipotezele studiului să poată fi demonstrate în totalitate. Confirmarea acestor rezultate va necesita o muncă elaborată, după cum susţine însăşi Paula Krakowiac,

obazitatea si astmul
Data postării: 05-07-2016

Cele mai recente studii efectuate în acest an au evidenţiat faptul că riscul pentru astm este accentuat în cazul femeilor cu greutatea mult prea mică sau care suferă de obezitate şi care consumă alcool şi tutun. De asemenea, obezitatea, în cazul copiilor, este asociată cu gravitatea astmului.

Astmul şi femeile cu greutatea sub/peste limitele normale

Cercetătorii au analizat datele obţinute în urma unui studiu efectuat în cazul a circa 175.000 de persoane cu vârste aflate între 18 şi 44 de ani din 51 de ţări.

Rezultatele au evidenţiat faptul că femeile foarte slabe şi cele obeze care consumă alcool şi fumează aveau un risc de două ori mai mare de a fi predispuse la astm, faţă de femeile normoponderale care nu aveau obiceiul nociv de a fuma şi nici nu consumau alcool. Cele dintâi aveau, de asemenea, un risc de trei ori mai crescut pentru wheezing (respiraţie şuierătoare), potrivit studiului care a apărut în publicaţia BMJ Open Respiratory Research.

Părerea unanimă a specialiştilor este că, deşi factorii fizici şi de comportament asociaţi cu astmul au mai fost examinaţi până acum, populaţia este expusă unei multitudini de factori de risc şi este importantă întelegerea impactului combinat al tuturor.

Studiile au evidenţiat riscuri crescute pentru wheezing şi astm atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, însă combinaţia greutate prea mică/obezitate-

psoriazis şi obezitate
Data postării: 28-06-2016

Conform cercetărilor de specialitate, afecţiunea cronică de la nivelul pielii cunoscută sub denumirea de psoriazis ar putea avea legătură cu supraponderea sau obezitatea şi cu diabetul de tip 2.

Studiile efectuate de cercetătorii danezi au demonstrat că persoanele care suferă de diabet de tip 2 manifestă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta psoriazis decât persoanele sănătoase. Cercetările au arătat, de asemenea, că rata dezvoltării psoriazisului este direct proporţională cu greutatea corporală crescută. De pildă, persoanele obeze cu un index de masă corporală (IMC) mai mare de 35 manifestă de 2 ori mai multe riscuri de a dezvolta psoriazis decât persoanele cu o greutate normală.

Deşi încă nu se cunoaşte, cu exactitate, modalitatea în care aceste două condiţii de sănătate ajung să relaţioneze una cu cealaltă, studiile au dovedit faptul că un rol important în relaţia acestora este jucat şi de factorii genetici, fumat, consum de alcool sau diverse inflamaţii în organism.

Conducătoarea studiilor, dr. Ann Sophie Lonnberg de la Universitatea din Copenhaga este de părere că psoriazisul este o afecţiune extrem de complexă, iar peisajul genetic al dezvoltării acesteia, alături de comorbidităţile bolii nu sunt, pe deplin, cunoscute încă.

Studiile nu demonstrează că psoriazisul reprezintă o cauză efectivă a obezităţii şi a diabetului de tip 2 sau viceversa; acestea sugerează doar

diminuare axces ponderal greutate corporala
Data postării: 21-06-2016

Cele mai recente cercetări în domeniu au relevat faptul că persoanele obeze care au pierdut doar un procent redus din excesul ponderal (5%), s-au bucurat de beneficii extraordinare şi neaşteptate pentru sănătate.

Chiar şi o reducere simbolică a greutăţii poate avea un impact extrem de profund pentru sănătatea persoanelor care suferă de obezitate şi diminuează drastic riscurile dezvoltării diverselor afecţiuni asociate acesteia.

Un studiu asupra a 40 de persoane obeze cu vârstele cuprinse între 32 şi 56 de ani a demonstrat faptul că, prin eliminarea a 5% din greutatea corporală, pacienţii au observat îmbunătăţiri substanţiale ale sănătăţii lor care implică şi optimizarea nivelului de insulină. Această modificare a condus la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului şi a bolilor de inimă care, împreună cu cancerul, constituie principalele complicaţii de sănătate dezvoltate de persoanele care suferă de obezitate.

Samuel Klein, director al Centrului de nutriţieal Universităţii Washington din Saint Louis este de părere că, deşi este recomandat persoanelor obeze să elimine circa 5-10% din greutatea lor pentru a beneficia de îmbunătăţiri ale sănătăţii, au existat puţine dovezi care să ateste aceste avantaje în cazul în care pacienţii slabeau doar 5% din greutatea iniţială. Însă, cercetările recente au evidenţiat cum şi acest procentaj care nu este extrem de dificil de

metabolism lent
Data postării: 10-06-2016

Există anumite persoane care au probleme cu eliminarea excesului ponderal, deşi ţin diete sau fac sport. Iată care sunt cauzele şi ce metode de rezolvare a problemei există:

Ce este metabolismul?

Metabolismul însumează procesele chimice produse de către organism care au scopul de a ne ţine în viaţă. Există două tipuri de metabolism:

  1. Metabolismul constructiv/anabolismul – sintetizarea proteinelor, a carbohidraţilor şi a grăsimilor care formează ţesuturile şi stochează energia
  2. Metabolismul distructiv/catabolismul – descompunerea substanţelor complexe cu efect de producţie de energie şi diverse materii reziduale

Metabolism lent vs. metabolism rapid

Distincţia dintre metabolismul lent şi cel rapid este dată de rata metabolică ce desemnează cantitatea de energie utilizată de organism pentru a-şi putea îndeplini funcţiile implicate de metabolism. Rata metabolismului bazal exclude activitatea fizică, fiind măsurată în calorii.

Cu cât metabolismul este mai rapid, cu atât corpul va utiliza mai multă energie pentru îndeplinirea sarcinilor care ne ţin în viaţă, iar un metabolism lent presupune utilizarea unei cantităţi mai mici de nergie pentru îndeplinirea funcţiilor vitale.

Rata metabolică este influenţată de mai mulţi factori care includ grăsimea corporală, vârsta, masa musculară şi hormonii

Pagini