Efectele pe termen lung ale bypass-ului gastric în cazul adolescenţilor cu obezitate severă

Intervenţia de bypass gastric sprijină cu succes adolescenţii care suferă de obezitate severă pentru ca aceştia să piardă excesul de greutate şi pentru prevenirea reacumulării kilogramelor în plus.

Traiectoria greutăţii tinerilor incluşi în studii a fost urmărită pe parcursul a 5-12 ani de la efectuarea procedurii. Studiile în această direcţie au fost publicate în The Lancet Diabetes & Endocrinology şi mai evidenţiază faptul că unii pacienţi au mai avut nevoie de anumite intervenţii bariatrice pentru a rezolva diverse complicaţii apărute în urma pierderii rapide în greutate. De asemenea, unii pacienţi au avut de suferit diverse deficienţe nutriţionale, mai târziu, după intervenţie.

Obezitatea este considerată severă atunci când indicele de masă corporală (IMC) depăşeşte 40 iar condiţia afectează aproximativ 4.6 milioane de copii şi adolescenţi din SUA. Obezitatea severă cauzează o mulţime de probleme de sănătate, o calitate scăzută a vieţii şi o speranţă diminuată de viaţă.

Până de curând nu a fost foarte clar cât de mult succes are bypass-ul gastric pe termen lung în cazul adolescenţilor şi dacă intervenţia poate provoca diverse complicaţii sau nu. Mii de adolescenţi sunt trataţi prin această procedură în fiecare an, iar studiile au demonstrat faptul că bypass-ul gastric favorizează o scădere considerabilă în greutate şi pierderea excesului de greutate se menţine pentru mai mult de 5 ani de la intervenţie.

Pe de altă parte, operaţia este uneori asociată cu apariţia unor deficite de vitaminele B12 şi D, uneori, de asemenea, cu forme uşoare de anemie. Alteori, pacienţii care au suferit bypass gastric vor mai necesita şi alte intervenţii pentru eliminarea diverselor complicaţii. Deşi, de cele mai multe ori, intervenţia de bypass gastric favorizează o pierdere masivă de exces de greutate, există şi cazuri când adolescenţii continuă să sufere de obezitate şi după procedura chirurgicală, iar acest fapt sugerează că intervenţia trebuie asociată şi cu modificări privind stilul de viaţă, adică diete potrivite şi exerciţii fizice.

În ceea ce priveşte efectele pe termen lung după intervenţia de bypass gastric, beneficiile pentru sănătate depăşesc, cu siguranţă, posibilele riscuri reduse ale apariţiei unor deficienţe nutriţionale.

Dr. Thomas Inge de la Centrul Medical pentru Copii din Cincinnati, Ohio, SUA, este de părere că eliminarea excesului de greutate este esenţială, în cazul pacienţilor cu obezitate severă, iar studiile efectuate de către acesta prezintă documentaţie variată în favoarea multiplelor beneficii pentru sănătate pe termen lung, în urma efectuării unui bypass gastric, subliniind totodată şi posibilitatea dezvoltării unor uşoare deficite nutriţionale.

Este importantă concentrarea asupra felului în care pot fi obţinute cât mai multe avantaje pentru sănătatea organismului şi a modului de minimalizare a riscurilor posibile.

Bypass-ul gastric asigură o pierdere substanţială în greutate şi o diminuare drastică a riscurilor pentru dezvoltarea afecţiunilor cardiace şi problemelor de natură metabolică, îmbunătăţind calitatea şi durata vieţii, în cazul pacienţilor adolescenţi care suferă de obezitate severă.

Fără nici o îndoială, studiile au demonstrat faptul că cele mai eficiente metode care favorizează pierderi masive ale excesului de greutate sunt intervenţiile chirurgicale bariatrice care pot implica, de-a lungul vremii, doar creşteri în greutate neglijabile, spre deosebire de orice alte metode de slăbit care nu oferă rezultate durabile.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.