Mănânci puţin şi nu reuşeşti să slăbeşti? Ce trebuie să ştii despre metabolismul lent şi accelerarea acestuia?

Există anumite persoane care au probleme cu eliminarea excesului de greutate, deşi ţin diete sau fac sport. Iată care sunt cauzele şi ce metode de rezolvare a problemei există:

Ce este metabolismul?

Metabolismul însumează procesele chimice produse de către organism care au scopul de a ne ţine în viaţă. Există două tipuri de metabolism:

  1. Metabolismul constructiv/anabolismul – sintetizarea proteinelor, a carbohidraţilor şi a grăsimilor care formează ţesuturile şi stochează energia
  2. Metabolismul distructiv/catabolismul – descompunerea substanţelor complexe cu efect de producţie de energie şi diverse materii reziduale

Metabolism lent vs. metabolism rapid

Distincţia dintre metabolismul lent şi cel rapid este dată de rata metabolică ce desemnează cantitatea de energie utilizată de organism pentru a-şi putea îndeplini funcţiile implicate de metabolism. Rata metabolismului bazal exclude activitatea fizică, fiind măsurată în calorii.

Cu cât metabolismul este mai rapid, cu atât corpul va utiliza mai multă energie pentru îndeplinirea sarcinilor care ne ţin în viaţă, iar un metabolism lent presupune utilizarea unei cantităţi mai mici de nergie pentru îndeplinirea funcţiilor vitale.

Rata metabolică este influenţată de mai mulţi factori care includ grăsimea corporală, vârsta, masa musculară şi hormonii tirodieni. Există, însă, şi cazuri în care organismul unor persoane arde, în mod natural, o cantitate mai mare de calorii (utilizează mai multă energie) decât al altora.

Metabolismul şi eliminarea kilogramelor în plus

Pentru eliminarea excesului de greutate, este nevoie să ne hrănim corpul cu mai puţină energie decât acesta arde zilnic. În urma deficitului de energie (deficit caloric), corpul nostru va accesa depozitele de ţesut adipos pentru s-şi putea extrage energia necesară şi, astfel, se elimină excesul de greutate.

Este important de reţinut faptul că dacă vrem să slăbim, avem nevoie de un metabolism sănătos. Dacă reducem consumul de calorii pentru a slăbi, ne bazăm pe metabolism care va arde caloriile şi va accesa depozitele de grăsime. De mare ajutor ne este, bineînţeles, şi sportul, însă metabolismul joacă rolul esenţial.

Cu cât metabolismul unei persoane este mai lent, cu atât aceasta va trebui să mănânce mai puţin şi sa facă mai mult sport pentru a slăbi, iar, cu cât metabolismul este mai rapid, persoana în cauză va putea consuma mai multe calorii, fără să fie nevoie de efectuarea unei cantităţi extrem de mare de exerciţii fizice.

De ce metabolismul unei persoane devine lent şi împiedică procesul de slăbire?

Din păcate, din dorinţa disperată de a elimina excesul de greutate, majoritatea persoanelor fac exact lucrul care nu este recomandat: reduc drastic numărul caloriilor pe care le consumă zilnic şi fac sport în exces.

Rezultatul este o eliminare rapidă a kilogramelor în plus, însă şi un declin ulterior extrem de puternic. Motivul acestui declin este faptul că metabolismul se adaptează cantităţii de energie (calorii) pe care i-o oferim, iar scopul său este acela de a echilibra consumul caloriilor cu utilizarea acestora pentru menţinerea homeostazei (procesul de reglare a funcţiilor organismului).  

Când restricţionăm drastic caloriile, hrănindu-ne organismul cu mai puţină energie decât acesta arde, el va începe să devină mai lent, arzând tot mai puţină energie. Din fericire, se aplică şi opusul acestui fapt: cu cât hrănim organismul cu mai multă mâncare, cu atât mai rapid va deveni metabolismul, accelerându-se în mod natural.

Aşadar, observăm existenţa unui cerc vicios în care, dacă scădem mult caloriile, slăbim, scade şi metabolismul, apoi nu mai reuşim să slăbim, astfel, diminuăm şi mai mult cantitatea de calorii consumate, iar metabolismul va deveni şi mai lent. Astfel, în câteva săptămâni, ne vom îngrăşa la loc sau chiar mai mult, fiindcă reacţia normală a corpului nostru va deveni de a depozita tot mai multă grăsime.

Metode de accelerare naturală a metabolismului fără scăderea drastică a consumului de calorii

Când deja consumăm mai puţină mâncare şi nu observăm rezultate în procesul de slăbire, iată care sunt câteva soluţii care ne salvează:

  1. Antrenamente cu greutăţi mari de 3-5 ori, săptămânal: se accelereaza metabolismul pe termen scurt şi se ard calorii semnificative.
  2. Creşterea treptată a caloriilor: o astfel de dietă inversă (creşterea consumului caloric cu 100-150 de calorii la intervale de 7-10 zile) accelerează metabolismul.
  3. Consumul mai multor proteine: au efect termogenetic.
  4. Consumul mai multor grăsimi: cresc producţia de hormoni, fapt care accelerează metabolismul.
  5. Timp mai puţin petrecut pe scaun: petrecerea a prea mult timp şezând dăunează sănătăţii şi este indicat să ne mişcăm cam 5-10 minute la fiecare oră.
  6. Consumul prebioticelor: este indicat consumul alimentelor neprocesate, a celor integrale şi a celor fermentate cu prebiotice (varză murată, kefir, tempeh).
  7. Consum sporit de cafea şi ceai verde: sunt acceleratori ai metabolismului, prevenind diverse boli şi afecţiuni.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.