Obezitatea severă la adolescenţii cu diabet: chirurgia bariatrică vs. tratamentul medicamentos

Analiza rezultatelor unor studii desfăşurate anul trecut a demonstrat faptul că intervenţiile chirurgicale bariatrice sunt mult mai eficiente pentru tratamentul obezităţii severe la adolescenţi, spre deosebire de terapiile medicamentoase.

O analiză comparativă a rezultatelor unui studiu legat de efectele intervenţilor chirurgicale pentru obezitate şi de implicaţiile terapiei cu medicamente pentru tratarea diabetului, în cazul adolescenţilor cu obezitate severă, a arătat că, după 2 ani, IMC-ul şi nivelul glucozei din sânge sunt semnificativ îmbunăţite în cazul pacienţilor asupra cărora s-au efectuat intervenţii chirurgicale. Rezultatele studiilor au fost publicate în 12 iunie, 2016, în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei Americane pentru Diabet din New Orleans.

Autorul care a condus studiul, Thomas Inge, este de părere că intervenţiile bariatrice efectuate asupra adolecenţilor cu obezitate severă au avut rezultate vizibil mai bune privind controlul glicemiei, IMC-ul pacienţilor şi perioadele de spitalizare în timpul celor 2 ani de testări, comparativ cu metodele medicamentoase de tratamente. Dr. Inge este directorul Programului pentru pierderea in greutate prin metode bariatrice pentru adolescenţi şi directorul Centrului de cercetări şi inovaţii bariatrice de la Spitalul de copii din Cincinnati.

Studiile au inclus 30 de adolescenţi cu diabet de tip 2 care au suferit intervenţii bariatrice pentru obezitate severă şi 63 de adolescenţi trataţi cu medicamente pentru diabet. Indiferenet de tipul de medicaţie administrat acestora din urmă, nivelul glucozei din sânge a crescut în rândul participanţilor care nu au fost operaţi, iar, în cazul celor care au suferit intervenţii bariatrice, acesta s-a diminuat. Participanţii la studiu care au urmat tratamente medicamentoase au observat o creştere de 3.5% a IMC-ului, după 2 ani de medicamente, iar IMC-ul celor care au fost operaţi a scăzut cu 28% după doi ani de la intervenţia chirurgicală bariatrică.

Adolescenţii cu diabet de tip 2 care au suferit intervenţii chirurgicale bariatrice pentru tratamentul obezităţii severe au făcut parte dintr-un studiu numit Teen-Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (Teen-Labs) condus de mai mulţi oameni de ştiinţă din cadrul a 5 centre medicale din SUA. Aceştia au fost comparaţi cu ceilalţi adolescenţi care nu au suferit intervenţii chirurgicale pentru tratamentul obezităţii care au fost foarte apropiaţi ca vârstă, gen, rasă/etnicitate faţă de primii. Aceştia din urmă au făcut parte dintr-o grupare de 699 de tineri care au primit tratamente medicamentoase în cadrul Treatment Options for Type 2 Diabetes in Adolescents and Youth (TODAY). TODAY reprezintă un studiu clinic pentru diabetici care compară eficacitatea şi siguranţa strategiilor privind tratamentele cu medicamente în cazul adolescenţilor care suferă de diabet de tip 2. Studiile TODAY s-au desfăşurat în cadrul a 15 centre din USA.

Dr. Lori Laffel, medic endocrinolog pediatru la Centrul de diabet Joslin şi profesor de pediatrie la şcoala medicală Harvard din Boston, este de părere că rezultatele studiilor menţionante mai sus sugerează, cu tărie, faptul că este necesară o analiză mai temeinică privind rolul chirurgiei bariatrice pentru tratamentul adolescenţilor afectaţi de diabetul de tip 2, datorită impactului benefic al intervenţiilor chirurgicale pentru combaterea obezităţii atât asupra IMC-ului, cât şi asupra controlului glicemiei.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.