Tratamentul hemoroizilor prin metoda scleroterapiei cu spumă

Ce este metoda scleroterapiei şi care sunt indicaţiile acesteia?

Scleroterapia este o metodă de tratament a hemoroizilor care implică utilizarea unui produs chimic ce se va injecta în formaţiunile hemoroidale, în vederea obstrucţionării fluxului de sânge care alimentează ţesuturile acestora.

Această procedură este indicată pentru tratarea şi eliminarea formaţiunilor hemoroidale de dimensiuni mici – hemoroizii de gradul 1 şi 2, uneori chiar şi pentru cei de gradul 3.  Conform statisticilor, scleroterapia reprezintă metoda preferată de tratament pentru hemoroizii de gradul 1.

Desfăşurarea procedurii de tratament a hemoroizilor prin metoda scleroterapiei cu spumă

Metoda pentru sclerozarea formaţiunilor hemoroidale se efectuează în regim ambulatoriu şi intervenţia nu presupune utilizarea vreunui tip de anestezie. Cu ajutorul unui ac de injecţie, se vor introduce în masa hemoroidală circa 2-3ml de substanţă sclerozantă care va obstrucţiona fluxul sanguin ce alimentează hemoroizii. Procedura atenuează cauza apariţiei hemoroizilor şi simptomatologia acestora.

Substanţa care este injectată la baza hemoroizilor şi are rol de fibrozare a ţesutului se numeşte substanţă sclerozantă şi poate fi o soluţie salină sau fenol, un extras din uleiul de migdale.

Luând în considerare umflăturile pe care le provoacă această procedură, se recomandă tratarea a maxim 3 hemoroizi în cadrul unei şedinţe. Tratarea hemoroizilor de mari dimensiuni prin metoda scleroterapiei prezintă un risc destul de ridicat de eşec, pentru aceştia fiind recomandate alte metode de tratament.

Avantajele utilizării metodei scleroterapiei pentru tratamentul hemoroizilor

  • Tratamentul cu scleroterapie este sigur şi eficient.
  • Procedura nu necesită utilizarea anesteziei.
  • Metoda este una minim invazivă, iar intervenţia are o durată extrem de scurtă.
  • Discofortul şi durerile post-operatorii sunt mult reduse faţă de cele provocate de chirurgia tradiţională.
  • Intervenţia se desfăşoară în doar câteva minute, iar pacientul nu necesită internare.
  • Efectele secundare au o severitate minimă.
  • Procedura menţine perna hemoroidală necesară pentru o continenţă anală optimă.
  • Studiile au demonstrat faptul că 88% dintre pacienţii cu hemoroizi de grad 1 şi 2 nu au mai prezentat simptome după o singură sesiune de tratament, iar 97%, după 2 sesiuni de tratament.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după intervenţie

Pacientul nu are nevoie de internare în clinică şi îşi va putea relua activităţile imediat după intervenţie. Tratamentul cu scleroterapie va prezenta rezultate în aproximativ 7-10 zile de la efectuarea sa, iar, după această perioadă, hemoroidul se va diminua, după care va cădea. Rezultatele procedurii se vor menţine pentru circa un an.

Se va prescrie un tratament pentru fluidificarea scaunului în vederea reducerii senzaţiei de disconfort din timpul defecaţiei în primele zile de după efectuarea procedurii.

Pentru combaterea durerii şi a stării de disconfort, se vor prescrie anumite medicamente, acestora fiindu-le asociat şi un tratament venotonic şi pentru scăderea presiunii la nivelul respectiv.

Sunt recomandate băi de şezut cu ceai de muşeţel, venotonice, supozitoare, antiinflamatoare sau creme.

Este necesară respectarea unui regim alimentar echilibrat, deopotrivă, combaterea constipaţiei prin intermediul unor mijloace cât mai naturale. Este indicată evitarea utilizării de laxative.

Regula esenţială pentru evitarea bolii şi a tratamentelor care vin odată cu aceasta este combaterea factorilor de risc, însă, în cazul apariţiei simptomelor, este necesar consultul la medicul de specialitate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.